2022-04-01 12:22:09• hírek • Refszatmar.eu

Nem vagy egyedül! – Internetes zaklatásról a Lankadatlanulon

Ha a cyberbullyingról, azaz az internetes zaklatásról hallunk, azt gondoljuk róla, hogy ez egy olyan probléma, amivel ott a messze nyugaton küzdenek, mi mentesek vagyunk ettől. Ezt hinni nagy hiba. Nagyon is aktuális témát dolgozott fel március utolsó napján a Lankadatlanul.

Csütörtökön 18 órától a Szatmár-Szigetlankai Református Egyházközség nyitott bibliaóráján Dr. Frigy Szabolcs a szatmári Hám János Római Katolikus Teológiai Líceum iskolai tanácsadója, nevelési igazgatója, a Babeş–Bolyai Tudományegyetem szatmári kirendeltségének oktatója tartott előadást, előtte és utána a szigetlankai ifjak énekeltek dicsőitő énekeket.

Rácz Ervin házigazda lelkipásztor köszöntötte a gyülekezetet, azokat, akik a valóságban és azokat is, akik cyber térben jelentek meg. Az utóbbiak voltak jóval többen. „Mert amikor megérkeztünk Makedóniába, semmi nyugalma sem volt testünknek, hanem ki voltunk téve mindenféle zaklatásnak: kívül harcok, belül félelmek.” (2Kor 7,5) – ezzel az Igével köszöntött a lelkipásztor, elmondva, hogy az világtörténelem első zaklatója kígyó formájában jelent meg a világban és keresi ma is áldozatait, különböző alakban. Egy másik vezeték nélküli kapcsolat, az imádság, azonban segítséget nyújthat ebben és erőt adhat.

A bullying tartósan, időben elhúzódó módon, ártó szándékkal, szándékosan végzett cselekedet egyenlőtlen erőviszonyok között. – határozta meg az előadó a zaklatás fogalmát. Az agresszor több formában bánthat, és általában nemcsak egyik formáját használja: fizikai, verbális, kapcsolati és cyber. A szülők felelőssége elkerülhetetlen, hiszen ők döntik el, hogy mikor kapnak telefont a gyerekek. Egy biztos, hogy amivel a gyermekek 6-8 órát töltenek naponta, biztos, hogy hatással van rájuk. Ne értékeljük alul a problémát!



A fiatalok nagyon kreatívok, a zaklatásban is. Kizárás: online csoportokba nem veszik be, vagy kizárják, vagy épp olyan csoportot készítenek, ahol róla beszélnek. Kamu-profil: a nevében kamu-profilt készítenek, és megbotránkoztató dolgokat terjesztenek. Üzenetek: agresszív, szexuális, fenyegető, online szavazás “ki a legcsúnyább az osztályban”… Fényképek, videók: mémek, megalázó helyzetek… Magán üzeneteket nyilvánosságra hoznak. És még sok minden más formája is lehet a zaklatásnak.

A probléma az, hogy míg a szemlélők közül senki nem lép közbe, addig az áldozat szégyell segítséget kérni, hiszen ha segítséget kérnek, azt igazolják, hogy gyenge és ez újabb okot ad a zaklatásra. A környezet árulónak tartja, rossz értelemben használja a lojalitást és az áldozat nem tud kitörni egy manipulatív értelmezési keretből. Sokat tenne tehát a jövőbeni áldozatokért, ha lenne negatív megerősítés! A szemlélők tartják fenn a jelenséget. Ki kell vinni ezt a zárt csoportból! Ne legyen ez normális!

Miért gond a zaklatás, hiszen régen is leveleztek a pad alatt. De az szituatív jellegű, alkalomszerű volt, az internet azonban korlátlan megosztási lehetőséget biztosit, kitör az időből és térből. Az agresszorok azonban egy valamit figyelmet kívül hagynak. Minden ott marad az interneten. Az internet nem felejt és ez egy későbbi álláskeresésnél visszaüthet. Azt is meg kell érteni, hogy a virtuális élet ugyanannyira fáj, mint az offline.

A szülők, az iskola és a környezet, valamint az Egyház együtt tehetnek ez ellen. Meg kell törni az ördögi kört! Rá kell mutatni arra, hogy ez elfogadhatatlan. Oda kell állni a bántalmazott mellé! Mit tehet az áldozat? Jelenteni kell szülőnek, tanárnak. Ez rendőrségi ügy is lehet. Keresni kell olyan embereket, akik mellette állnak. Kérdés: Milyen a szülők kapcsolata a gyerekekkel? El tudja mondani legféltettebb titkait is, ha bajban van! Jelen kell lenni a gyerekek életében, az online térben is!

Mondhatni járványként terjed az online világban a lelki elkérgesedés. Ott, ahol nagyon magas az ingerküszöb, annyi mindent látnak-hallanak, hogy megkérgesednek a lelkileg. Ez a tanult érzéketlenség.

Az Unesco üzenete az áldozatok felé: #nemvagyegyedül! Isten üzenet is ez, de az agresszorok felé is: Isten mindent lát! – köszönte meg összefoglaló gondolataival az előadást Rácz Ervin lelkipásztor. A lelki elkérgesedés ellen pedig a böjt hátralevő időszakát ajánlotta a gyülekezetnek: éljük meg a böjt, a nagyhét üzeneteit, hogy aztán a feltámadás örömhíre is kellőképpen hasson, áztasson, élesszen, életre keltsen!

A Lankadatlanul előadássorozatot a Bethlen Gábor Alapkezelő ZRT támogatja. Istennek legyen hála ezért!

 

 

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: